Als fotograaf had ik de eer om binnen te kijken in het huis van majoor Bosshardt en haar leefwijze vast te leggen op beeld. Het was een inspirerende ervaring om te zien hoe deze bijzondere vrouw leefde. Majoor Bosshardt was een vrouw met een visie. Ze was een pionier in het helpen van mensen in nood, en haar levenswerk was het bestrijden van armoede en eenzaamheid. Haar huis was dan ook geen gewoon huis. Het was een toevluchtsoord voor mensen die nergens anders heen konden en het was gevuld met verhalen van mensen die ze had geholpen.
Het huis is na haar overlijden helemaal intact gebleven; alles staat nog precies op dezelfde plek als toen zij leefde. In het huis van Majoor Bosshardt is alles eenvoudig. Er is geen luxe of overdaad, maar er wel warmte en genegenheid. Ze woonde op de Wallen in hartje Amsterdam in een kleine kamer, met alleen het hoognodige. Haar bed in de woonkamer is klein en bescheiden, maar altijd opgemaakt. Haar bureau is gevuld met papieren, kaarten en dossiers. Haar stoel was altijd bezet door iemand die op zoek was naar hulp. Er staat een grote verzameling KLM-huisjes, die ze allemaal heeft gekregen. Aan de schilderijen en boekencollectie kun je zien dat de Majoor een bewonderaar was van Anton Pieck. Maar het meest opvallende aan het huis van Majoor Bosshardt vind ik de sfeer die er (nog steeds) hangt. Het is een plek van rust en vrede. Mensen waren hier altijd welkom en hun verhalen werden gehoord. Dit is echt voelbaar en heel bijzonder. Het was een plek waar iedereen gelijk was, ongeacht hun achtergrond of afkomst.
Majoor Bosshardt heeft veel betekend voor de mensen in haar omgeving. Ze was een voorbeeld van medeleven en toewijding en ze heeft duizenden mensen geholpen om een beter leven te leiden. Ze was een brug tussen de maatschappij en de mensen die het moeilijk hadden en haar werk heeft een diepe indruk achtergelaten op de mensen die ze heeft geholpen. Het Leger des Heils heeft haar huis opengesteld voor bezoekers om deze te inspireren in ‘er zijn voor de ander’. Er zijn tentoonstellingen en er worden rondleidingen gegeven. Ook is het Majoor Bosshardthuis een unieke vergaderlocatie. Op de website www.majoorbosshardthuis.nl staat meer informatie hierover. Ik vind het zeer de moeite waard om een bezoek te brengen aan deze plek.
Als fotograaf voelde ik me bevoorrecht om een glimp op te vangen van het leven van deze bijzondere vrouw. Haar leefwijze en visie hebben me geïnspireerd om mijn eigen werk met nog meer compassie en medeleven te doen. Haar huis mag dan bescheiden zijn geweest, maar het was een plek van onschatbare waarde voor de mensen die er werden geholpen. Met mijn fotoserie neem ik je mee in het Majoor Bosshardthuis.